Warning: Parameter 3 to mb_videobot() expected to be a reference, value given in /home/maistasgur/domains/maistasgurmanams.lt/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136

BANKETAI IR POBŪVIAI

Banketas - tai iškilmingi kviestiniai pietūs arba vakarienė, kurio nors asmens arba įvykio
garbei. Banketai skirstomi : kurį pilnai aptarnauja padavėjas ir dalinai aptarnauja padavėjas.
Dalinis aptarnavimas - tai labiausiai paplitusi šeimos ir kitokių švenčių proga rengiamų
pobūvių aptarnavimo rūšis. Stalas, prieš ateinant svečiams, serviruojamas ir puošiamas gėlėmis.
Užkandžiai ir šalti patiekalai sudedami ant stalo iš anksto t.y. prieš 30 min. Į meniu įtraukiamas platus
užkandžių asortimentas. Be šaltų patiekalų ir užkandžių į meniu įtraukiami karšti užkandžiai ir karšti
patiekalai bei desertas, vaisiai, kava. Vienas padavėjas aptarnauja 8-16 svečių. Dėliojant patiekalus ir
užkandžius laikomasi tam tikros tvarkos. Jie dedami tam tikrais intervalais viena ar dviem eilėm kas
6-10 aptarnavimo vietų. Pirmiausia dedami užkandžiai pusdubeniuose, kaitaliojant juos pagal rūšis:
daržovių, mėsos, žuvies ir t.t. Užkandžiai aukštose vazose ar salotinėse aukštais kraštais dedami arčiau
stalo centro. Į kiekvieną indą dedami įrankiai skirti patiekalams ar užkandžiui įsidėti. Buteliai su
gėrimais statomi grupėmis vienodais intervalais per visą stalą etiketėmis į svečius. Jei ant stalo vietos
nedaug dalį butelių su gėrimais galima statyti ant pagalbinio stalo ir patiekti kai yra reikalas.
Paskiausiai ant duonos lėkštelių ar į duonos bendrąją lėkštelę dedama duona. Baigus serviruotę, prie
stalo pritraukiamos kėdės. Svečius sutinka padavėjai – padeda jiems atsisėsti. Rekomenduojama
įpilti gėrimą (gaivinantį ir alkoholį), o taip pat įdėti vieną šaltą užkandį. Toliau svečiai vaišinasi patys.
Vaišių eigoje padavėjas keletą kartų pasiteirauja svečių, ar nieko nepageidauja; nurenka lėkštes
bei įrankius, taip pat tuščius bendro naudojimo indus. Karšti patiekalai atnešami II karštų patiekalų
lėkštėse. Ant stalo gali likti užkandžiai, kurių gali prireikti tiekiant karštus patiekalus (šviežios
daržovės, marinuotos ir t.t.). Administratorius turi iš anksto susitarti su užsakovu, kuriuo laiku pateikti
karštus patiekalus. Pavalgius karštus patiekalus nurenkamos naudotos II karštų patiekalų lėkštes su
duoninėm lėkštelėm kartu. Prieš patiekiant desertą ir karštus gėrimus, reikia nuvalyti nuo stalo
trupinius, ant stalo gali likti tik gėlės. Desertas pateikiamas taip pat, kaip ir pilnai aptarnaujant.

Banketai su pilnu aptarnavimu paprastai būna organizuojami oficialiems asmenims. Stalas
serviruojamas lėkštėmis, taurėmis, įrankiais pagal iš anksto numatytą meniu. Valgiai ir gėrimai ant
stalo nededami. Jie pateikiami pagal patiekalų padavimo eilę kiekvienam svečiui individualiai. Svečius
prie stalo sodina administratorius arba padavėjas. Garbingiausia vieta yra šeimininkės dešinėje, antra
pagal garbingumą – šeimininko dešinėje, trečia pagal garbingumą – šeimininkės kairėje pusėje ir t.t.
Banketuose, kuriuose pilnai aptarnauja padavėjai, dažnai prieš sodinant svečius prie stalo,
laukimo salėje paduodamas aperityvas. Aptarnaujant pilnai vienas padavėjas gali aptarnauti 6-8
svečius. Banketo aptarnavimui reikia kruopščiai pasiruošti, geriausiai kai patarnauja padavėjai ir dirba
ritmiškai: kartu prieina ir nueina nuo stalo. Užkandžius, gėrimus ir patiekalus pateikia poromis.

Visos teisės saugomos (C) 2011 www.maistasgurmanams.lt